Fra byggeplads til hjem – et tilbageblik på PAPIRØEN 2023


Øens bygninger tegnede ved årets begyndelse i deres fulde volumen konturerne af et ganske særligt upcoming område i København. Ved årets udgang beskytter de et grønt og spirende indre.


PAPIRØEN er i løbet af året blevet både grøn – og et hjem for flere og flere Christiansholmere.

I det spæde forår blev de første træer hejst op på taghaverne. Haverne ligger oven på de såkaldte haller og befinder sig i henholdsvis ni eller seks meters højde.

Kranen kom på arbejde, for sammenlagt udgør taghaverne intet mindre end et areal på godt 4.300 kvadratmeter, eller hvad der svarer til tre velvoksne sommerhusgrunde.

Læs mere: TAGHAVERNE TAGER FORM

Mens øens store bygningskroppe har stået i fuld størrelse året igennem, er Kanal- og Operahusene skudt i vejret. Rækkehusene på to af øens fire sider medvirker til at bløde øen lidt op. Overgangen fra vand til ø bliver harmonisk og rolig, fordi det første, dit blik falder på, bliver noget, der har terrænets højde. Det kan være træterrasser eller bådpladser foran rækkehusene.

Operahusene er beklædt med Christiansholmerstenens lillesøster. De engoberede, kulbrændte tegl med relief er udviklet i et samarbejde mellem tegnestuen Cobe og Petersen Tegl i sønderjyske Broager, og det nye farvespil i den ellers gule sten opstår, når Christiansholmerstenen får et lag aske og bliver brændt igen.

Læs mere: RÆKKEHUSE MED SJÆLDENT SET PLACERING BYGGER VIDERE PÅ PAPIRØENS TRADITIONER og KULBRÆNDING, ENGOBERING OG FORDYBNINGER – SÅDAN BLEV CHRISTIANSHOLMERSTENEN SKABT

Indendørs er arbejdet med lejlighederne gået fra finpudsning til indflytning, og som julen nærmer sig tændes lysene i øens vinduer. De håndlavede fliser i belægningen er lagt som store stykker puslespil – fra de håndbørstede fliser i promenaden til papirklippet på øens centrale torv.

Læs mere JULEAFTEN MED LYS I VINDUERNE PÅ PAPIRØEN og FRA TUNGT PUSLESPIL TIL PAPIRKLIP. Læs også om begrønningsarbejdet i artiklen PLANTEPLANER PÅ PAPIRØENS FEM TAGHAVER

 

En historie helt for sig selv er fortællingerne, der vokser op inde i indgangspartierne. Efter mange, mange måneders ressearch, skitsering og forberedelse er kunstner Thomas Pålsson igang med en fortælling om PAPIRØEN – fra øen bliver til og slutter med perioden, hvor Street Food bespiste millioner af københavnere og turister.

Læs mere: VÆGMALERIER PÅ PAPIRØEN BYGGER BRO MELLEM ØENS HISTORIE OG NUTID og OTTE INDGANGSPARTIER PÅ PAPIRØEN FORTÆLLER OM HAVNEN, KRUDT, KANONER, DAMP, KRIDTPIBER, AVISPAPIR OG DET MODERNE OG MIDLERTIDIGE


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.

Velkommen i 2024!


Tekst: NXT // Foto: Dragør Luftfoto, Jonathan Grevsen og Stine Skøtt Olesen / NXT