Rækkehuse med sjældent set placering bygger videre på PAPIRØENs traditioner


De kommende rækkehuse på PAPIRØEN får en beliggenhed, som man ikke ser ret mange steder i København.


Klaus Kastbjerg fra UNIONKUL er sammen med Danica Ejendomme og Nordkranen bygherre på det projekt, der lige nu omdanner øen i Københavns Inderhavn til et af hovedstadens mest spektakulære byområder. Han har historien med, når han fortæller om de kommende rækkehuse, der fuldender visionen.

–På gamle kort og tegninger fra PAPIRØEN kan du se, at en del af øens bygninger bogstaveligt talt har ligget i vandkanten, så det er den tradition, vi bygger videre på, siger Klaus Kastbjerg, mens han peger på fotografier, som løfter lidt af sløret for, hvordan PAPIRØENs 18 rækkehuse, kommer til at se ud. Husene er tro mod udsigten døbt Kanalhusene og Operahusene.

Harmonisk overgang

–Når du nærmer dig øen, vil du opleve, at rækkehusene på to af øens fire sider medvirker til at bløde øen lidt op. Overgangen fra vand til ø bliver harmonisk og rolig, især fordi det første, dit blik falder på, bliver noget, der har terrænets højde. Det kan være træterrasser eller bådpladser foran rækkehusene, og det er først længere inde på PAPIRØEN, at husene med lejligheder skyder i vejret, fortæller Klaus Kastbjerg.

I øvrigt er rækkehusene placeret med respekt for de øvrige boliger på PAPIRØEN. Underetagerne i alle bygninger med lejligheder består nemlig af haller med seks til ni meters loftshøjde, som rækkehusene i højden matcher på bedste vis.

Unikt udtryk

På Operahusene får den specialudviklede Christiansholmersten en lillesøster.

–Vi har valgt at tage alle de sten, der er brændt for mørkt til de øvrige bygninger, og gentænkt dem til Operahusene. De engoberede kulbrændte tegl med relief er udviklet i et samarbejde mellem tegnestuen Cobe og Petersen Tegl i sønderjyske Broager, og det nye farvespil i den ellers gule sten opstår, når Christiansholmerstenen får et lag aske og bliver brændt igen, fortæller Klaus Kastbjerg.

Kanalhusene afsluttes med en håndlavet covertegl i en mørk nuance ligeledes fra Petersen Tegl.

Genvej til før og nu

Der bliver bygget 18 rækkehuse på PAPIRØEN. Syv af rækkehusene er døbt Kanalhusene og har front mod selve Christianshavn og det liv, som udspiller sig i og omkring de historiske miljøer og ikke mindst kanalerne.

–På den modsatte side af Trangraven, som kanalen hedder, ligger Den Grønlandske Handels Plads for enden af Inderhavnsbroen. Engang kunne man lugte tørfisk, sild og skind. I dag inviterer Broens Gadekøkken til ophold med street food fra velrenommerede københavnske restauranter og kokke. Bag Broens Gadekøkken ligger Nordatlantens Brygge, der er et kulturhus med et stærkt nordisk DNA og et besøg værd, fortæller Klaus Kastbjerg.

Inderhavnsbroen markerer den unikke beliggenhed: Cykelbroen udgør nemlig genvejen til Nyhavn, Kongens Nytorv (Metro), Skuespilhuset, Amalienborg og Marmorkirken.

By- og naturnær

De øvrige 11 rækkehuse hedder Operahusene og ligger med udsigt til Operaparken og selve Operaen. I år bliver der lagt sidste hånd på Operaparken, som består af ikke færre end 600 træer.

–Operaparken bringer bogstaveligt talt naturen helt tæt på. Det grønne frirum overfor PAPIRØEN kommer i kraft af beplantningen til at minde os om, at året har fire årstider, og Operaparkens medfødte nysgerrighed på natur bliver understreget af, at parken har hele seks temaer, når det gælder beplantning: Den engelske Have, Hvid nordisk Skov, Rød nordamerikansk Skov, Egeskoven, Kirsebærlunden og Det tropiske Væksthus, fortæller Klaus Kastbjerg.

Terrasser i flertal og markante bådpladser

–Kanalhusene er to-tre etager og får terrasser i minimum to planer: ved vandet og i stueniveau. To af husene får også tagterrasse og orangeri. I det sidste Kanalhus tættest på Arsenalgraven er der givet plads i stueplan til fx en cafe.

Operahusene er tre etager og får ligeledes terrasser i stueplan men skiller sig ud på særligt ét parameter: Der er mulighed for at tilkøbe en bådplads til hvert enkelt rækkehus, og længden på båden kan faktisk være op til 40-45 fod!

–Når vi taler om en sådan bådlængde, kan en og anden måske falde for fristelsen og bytte sommerhuset ud med en båd, indskyder Klaus Kastbjerg.

Rækkehusene varierer i størrelse fra cirka 130 til 235 kvadratmeter fordelt på tre til syv værelser. Ved udgangen af foråret 2023 kommer Kanalhusene og Operahusene til salg, og i foråret 2024 er alle rækkehusene bygget færdigt.

Visualiseringerne er foreløbige illustrationer. Der vil ikke kunne støttes nogen ret på indholdet heraf i forbindelse med erhvervelse af ejendom på PAPIRØEN.


LÆS mere i artiklerne:

KULBRÆNDING, ENGOBERING OG FORDYBNINGER – SÅDAN BLEV CHRISTIANSHOLMERSTENEN SKABT

ARKITEKTEN HAR ORDET

FRA STØVRING TIL PAPIRØEN – 1.100 FACADEELEMENTER PÅ VEJ TIL BYGGEPLADSEN


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.

Velkommen i 2024!


Tekst: Søren Egert og Nikoline Kern / NXT // Visualiseringer: Dimension Design // Visualiseringer Operaparken: Cobe // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT