Taghaverne tager form


Jorden er lagt, og de første træer og buske flytter nu ind på øen. De fem taghaver på PAPIRØEN sætter en tyk streg under øens grønne ambitioner.


Haverne ligger oven på de såkaldte haller og befinder sig i henholdsvis ni eller seks meters højde.

Alle materialer fra muldjord til velvoksne træer skal løftes på plads ved hjælp af en kran.

–Dækket på parkeringskælderen midt på øen må vi ikke udsætte for det tryk, som en kran udgør. Derfor kraner vi alt ind fra forsiden af øens bygninger, og det betyder, at alt skal løftes hen over bygningerne, som jo er mellem 28 og 43 meter høje, fortæller enterpriseleder Sanne Jensen fra NCC og holder en kort pause fra taghavelogistikken.

Tre sommerhusgrunde

Kranen kommer på arbejde, for sammenlagt udgør taghaverne intet mindre end et areal på godt 4.300 kvadratmeter, eller hvad der svarer til tre velvoksne sommerhusgrunde.

Sanne Jensen fremhæver fra sin liste:

–Taghaven på Operatårnet er på 1.200 kvadratmeter og er den største. Resten fordeler sig på cirka 1.000, 800, 750 og 500 kvadratmeter.

Vi har udlagt rullegræs, plantet træer og buske og etableret legeplads. Typisk planter vi fem træer pr. have, og så supplerer vi med stauder og buske. To af de store taghaver får desuden sandkasser, fortæller entrepriselederen.

De første taghaver står færdige i slutningen maj. Det gælder taghaven for Skuespiltårnet og Christianshus samt taghaven for Papirhuset.

–I løbet af juli flytter de første ind på PAPIRØEN, og det er vigtigt for alle de involverende i projektet, at alle øens beboere fra start kan nyde både havn og have.

Den grønne vision

Generelt kommer det grønne til at spille en vigtig rolle på PAPIRØEN, og en af øens bygherrer, Klaus Kastbjerg fra UNIONKUL, har på Kortegaards Planteskole ved Langeskov på Fyn selv været med til at udvælge træerne.

–Jeg synes, det er vigtigt, vi har det grønne med os uanset hvor, vi bygger. Den dimension understreger vi meget tydeligt på PAPIRØEN. Vi starter med taghaverne, senere følger de 20 træer til det centrale grønne torv. Dertil kommer træerne i stræderne og et stort robinietræ på morgenpladsen. Jeg kan også fortælle, at vi brygger på en lille flydende have. Helt fra begyndelsen har det været en vigtig del af visionen at skabe grønne udtryk til glæde for både beboere og brugere, understreger Klaus Kastbjerg.


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.

Velkommen i 2024!


Tekst: Søren Egert / NXT // Luftfoto: Dragørluftfoto / NCC // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT