Planteplaner på PAPIRØENs fem taghaver


Artsvariation og lange blomstringsperioder er alfa og omega, når det kommer til begrønningen på PAPIRØENs fem taghaver. Thomas Pipper, anlægsgartner og projektleder fra Malmos, giver en guidet tur i taghavernes planteliste.


Før grønne fingre og maskiner hjælper planter og træer i jorden, slår Pipper en vigtig pointe fast.

–Planlægning og koordinering er det halve arbejde, når man er anlægsgartner på et projekt som dette. At opnå et modstandsdygtigt og grønt miljø på taghaverne har krævet et godt og fagligt samarbejde mellem os og arkitekterne fra Cobe. Det særlige ved denne opgave er, at på PAPIRØEN banker bygherres hjerte også for de grønne rum, og den sparring har været givtig.

Det brede samarbejde er blevet til en nøje udvalgt variation mellem træer, stauder, græsser og en farverig engblanding.

Træer

Tibetanske kirsebær, blodblomme, paradisæble, engriflet hvidtjørn og bærmispel er nogle af de forskellige træsorter, der vil pryde PAPIRØENs taghaver.

­–Variation er vigtig, gentager Thomas Pipper. Foruden den æstetiske værdi, er det afgørende for træernes levedygtighed.

­–Vi har valgt ti forskellige træsorter, som vi varierer mellem på taghaverne. Hvis vi havde valgt ti ens træer, ville miljøet blive for sårbart, og vi kunne risikere, at der gik sygdom i netop den type træ. I stedet går vi efter mangfoldighed, biodiversitet og noget grønt at kigge på – hele året.

Taghaverne ligger oven på de såkaldte haller og befinder sig i henholdsvis ni eller seks meters højde. Sammenlagt udgør haverne intet mindre end et areal på godt 4.300 kvadratmeter, eller hvad der svarer til tre velvoksne sommerhusgrunde.

Planter

Taghavernes planter og græsser skal skabe kolorit og flere niveauer i landskabet. Høje og lavere stauder såsom kærmindesøster, vintergrøn, hvid røllike, gul skælhov, storblomstret fingerbøl og blå ridderspore skal være med til at skabe dynamik i de bakkede bede. Tulipaner, pinseliljer og prydløg kommer i jorden som blomsterløg.

Videre til det vilde - engblandingen, som Thomas Pipper er særligt glad for.

–I det seneste par år er havefolk, kommuner og anlægsgartnere gået væk fra de stramt friserede grønne rum. Det skaber noget vildskab i landskabet. Det glæder mig, at man på PAPIRØEN ligeledes har valgt at plante den efterhånden genkendelige engblanding. Den skaber gode levevilkår for små insekter, som er vigtige for flora og fauna.

Den farverige blomsterblanding bliver mellem 30 og 70 centimeter høj og er kombineret med nogle høje græsser, der på naturlig vis skærmer de lejligheder, som har terrasser ud til taghaverne.

Inden begrønningen på taghaverne bliver tæt og fyldig, må man væbne sig med en smule tålmodighed.

–Når man begrønner en taghave, skaber man et kunstigt miljø. Vi forsøger at etablere de bedste vækstvilkår, og det er at give træer og planter mulighed for at forandre sig, tilpasse sig og slå rødder. Det lukkede og tætte miljø, det kommer helt naturligt hen ad vejen.

Begrønningen af PAPIRØENs fem taghaver forventes færdig til marts.

Læs mere om taghaverne på PAPIRØEN her: ARKITEKTEN HAR ORDET


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.

Velkommen i 2024!


Tekst: Laura Benedicte Petersen / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT // Visualisering: Cobe Architects