På en helt gennemsnitlig arbejdsdag på Aarhus Cementvarefabrik bliver der støbt 15-20 betonfliser til PAPIRØEN. Først bliver en form fyldt med beton. Så lader man den størkne, og 24 timer senere løsner man siderne på formen og løfter flisen ud. Så bliver formen gjort ren, samlet igen, og processen gentager sig.
Men en flise er ikke bare en flise. Og slet ikke når vi taler om de 4.000 fliser, der skal pryde PAPIRØEN.
–Det specielle ved de fliser er, at vi støber dem i flere varianter. De fleste måler to gange to meter, er 20 centimeter tykke og vejer 1.900 kilo. Hver, vel at mærke, fortæller Per Plauborg, teknisk konsulent på Aarhus Cementvarefabrik og nævner i den forbindelse, at de mindste fliser måler 0.3 meter gange en meter. De 500 fliser, som skal pryde PAPIRØENs centrale torv, måler halvanden gange halvanden meter. Dertil kommer såkaldte tilpasningsfliser, der fuldender flisebelægningen på øen.
Grafisk beton
Det er den hollandske landskabstegnestue Inside Outside, der har tegnet PAPIRØENs belægning, og tegnestuen har ladet sig inspirere af øens historie. Den rummer en lang periode som industrihavn og en knap så lang periode som lagerplads for de avispapirsruller, som dagbladene i København blev trykt på. Deraf i øvrigt navnet PAPIRØEN. Midt på øen vil fliserne, som man også kalder grafisk beton, være dekoreret med et enormt papirklip af H.C. Andersen. Tanken er, at det lys, som til sin tid trænger gennem øens trækroner, vil danne et skyggespil, som forener træernes blade med de store mønstre, som pryder fliserne.
Særlig teknik
En helt særlig teknik sikrer, at en lang række forskellige motiver bliver synlige på fliserne. I bunden af støbeformen lægger man et stykke dekoreret støbepapir. Tryksværten på støbepapiret sørger for, at motivet bliver givet videre til selve flisen. Dagen efter støbningen vasker man flisen, og tilbage sidder så det ønskede motiv fra papirklippet. Tryksværten har den særlige egenskab, at betonen tørrer langsommere dér, hvor sværten sidder.
En vigtig arbejdsstation i processen er skærebordet. Hos Aarhus Cementvarefabrik er ruller i størrelsen tre gange 150 meter mønsterpapir ankommet fra producenten i Finland. De skæres til i et sindrigt system tilpasset flisernes produktion og graden af skrumpning under hærdning.
En kost er ikke bare en kost
Det centrale grønne torv på øen med papirklipsmotivet omgives af børstede fliser. Fliserne børstes med kost på fabrikken ved Aarhus. Hvert projekt har sin egen kost, for vinklen og længden er afgørende for udtrykket på overfladen og rillernes dybde. På borde kommer flisen op i den rette højde, så trækket med og trykket fra kosten bliver helt rigtigt.
Den rette finish
Som totalentreprenør på PAPIRØEN følger NCC meget grundigt med i arbejdet med at producere fliserne, og med mellemrum aflægger entreprenøren besøg i Aarhus.
–Det vigtigste formål med at besøge Aarhus Cementvarefabrik er at sikre, at alt ser ud, som det skal, siger Mathias Nellemose, produktionsleder i NCC.
–Sammen med Cobe kigger vi på fliserne og giver så grønt lys til, at produktionen kan fortsætte. For os betyder det meget at kunne fange eventuelle uregelmæssigheder i opløbet. Vi ser efter, om fliserne er støbt med den rette finish, står kanterne på flisen skarpe nok, og er mønsteret i fliserne, som det skal være. Her handler det meget om dimensioner. Svarer flisens mønster til det forlæg, der er udarbejdet? Støbningerne i Aarhus kører perfekt, fastslår produktionslederen.
Med sugekop og gravemaskine
Selve transporten af de tunge fliser udgør ifølge Mathias Nellemose et særligt kapitel.
–For at flytte flisen bruger vi en speciel sugekop, der kan løfte fire tons. Når flisen er ankommet til PAPIRØEN, sørger en gravemaskine for at lægge flisen endeligt på plads. Som udgangspunkt er fliserne derfor uden beslag eller andet, der ville kunne bruges til at løfte dem. Eneste undtagelse er de fliser, som ligger oven på dele af Energinets højspændingskabler. Opstår der en akut situation, skal det være let at komme frem til den pågældende installation. Derfor er der et antal fliser, som er udstyret med egentlige løftebeslag, forklarer Mathias Nellemose.
Den sidste flise bliver efter planen lagt i efteråret 2023. Fliserne ankommer således de næste ni måneder i et nøje planlagt flow til PAPIRØEN.
Læs mere om landskabsarkitekturen og det grønne torv:
SNEGLETRAPPEN PÅ PAPIRØEN BLIVER KNUDEPUNKT, BÆNK OG EN KONISK NEDGANG TIL PARKERINGSKÆLDEREN
DET GRØNNE TORV I HJERTET AF ØEN
PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.
Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.
Velkommen i 2024!
Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT