Snegletrappen på PAPIRØEN bliver knudepunkt, bænk og en konisk nedgang til parkeringskælderen


Mette Heide, arkitekt hos Cobe, har sammen med et stort team af arkitekter, bygningskonstruktører og landskabsarkitekter hos Cobe tegnet PAPIRØEN – herunder den centrale trappe, der forbinder parkeringskælderen med resten af øen. De har haft trappen i tankerne i årevis. Den har ikke noget navn som sådan. Men i folkemunde er den for længst døbt Snegletrappen. For sådan en ligner den!


–Trappen ligger i Den Grønne Hal, et byrum midt på øen, hvor trækronerne udgør et tæt, løvfældende tag, som skifter farve, form og udseende afhængigt af årstiderne. Vi håber, trappen bliver et mødested, som københavnerne samler sig om. Trappen går fra at være omkranset af en smal kant til øverst at kunne bruges som en lidt bredere siddeplint, beklædt med træ. Men basalt forbinder trappen selvfølgelig parkeringskælderen med Den Grønne Hal og det liv, som udspringer derfra, fortæller Mette Heide.

Byrumsinventar

Den runde trappeform er valgt, fordi runde former skaber ro, og det har inspireret Cobe, at vi åbenbart bevæger os på en bestemt måde, når vi går rundt om et træ.

–En lige trappe fra Den Grønne Hal og ned til kælderen vil blive opfattet som et skår i overfladen. Med den runde form forholder det sig anderledes, og Snegletrappen fremstår nærmest som byrumsinventar på lige fod med en fontæne eller en statue eller noget helt tredje, som man kender fra traditionelle parker overalt i verden. Det helt særlige ved Snegletrappen er, at den ikke er cirkelrund men konisk. Den nærmest skruer sig ned mod kælderen, og det har været en større geometrisk øvelse at nå det resultat, siger Mette Heide.

Selve trappen er støbt i in situ beton, hvilket vil sige, at trappen er støbt på stedet. Værnet - også kaldet rækværket - består af sortlakeret fladstål og er den løsning, der bliver brugt på hele øen.

Træerne dominerer

Den Grønne Hal fremstår som PAPIRØENS udehal, domineret af træer. Den rytme, som præger øens bygninger og arkader, finder man også hos træerne.

–Netop rytmen gør, at træerne medvirker til at danne en naturlig hal med Snegletrappen i centrum. Allerede ved rejsegildet for nylig var det tydeligt, at gæsterne trak hen mod den fremtidige Grønne Hal og det område, hvor Snegletrappen kommer til at danne et naturligt centrum, vurderer Mette Heide.

Selve landskabsarkitekturen på PAPIRØEN er skabt af den Amsterdambaserede tegnestue Inside Outside. Tegnestuen har sammen med Cobe udarbejdet masterplanen for øen. I planen taler man bl.a. om en urban oase i blå og grønne omgivelser.

Den Grønne Hal har et areal på 2.500 kvadratmeter - samme størrelse som Gråbrødre Torv midt i København.

Snegletrappens har en diameter på 10 meter. Til sammenligning er Storkespringvandet otte meter.


Læs artikel om Den Grønne Hal:
PAPIRKLIP FOLDER HISTORIEN UD
DEN GRØNNE HAL I HJERTET AF ØEN

Læs mere om den arkitektoniske vision:
ARKITEKTEN HAR ORDET


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.

Velkommen i 2024!


Tekst: Søren Egert / NXT // Visualiseringer: Dimension Design og Cobe Architects // Foto: Stine Skøtt Olesen/ NXT