Fra Støvring til PAPIRØEN – 1.100 facadeelementer på vej til byggepladsen

 


Selv kalder Tobias Berner-Hansen, projektdirektør i NCC, PAPIRØENs facadeelementer for et samlesæt af elegante legoklodser.


–Vi har bestilt. 1.100 af slagsen, og når de ankommer, hejser vi dem direkte på plads. Vi står så med en færdig væg, som er klar til at blive spartlet og malet indvendigt. Leverandøren, Ambercon, har på forhånd monteret 650.000 teglsten og sat 1.400 vinduer i. Tilmed er der gjort klar til altaner, forklarer Tobias Berner-Hansen.

–Vores koncept går i høj grad ud på, at vi producerer bygningerne et andet sted end på øen. Den begrænsede plads på byggepladsen midt i det centrale København gør sådan en løsning nødvendig, fortæller han og tilføjer, at det af den grund ikke er et klassisk råhus, der til efteråret rejser sig, men en lukket facade, som for første gang præsenterer København for den specialudviklede Christiansholmersten.

Mens meget foregår andre steder i Danmark, står der på PAPIRØEN en såkaldt facademockup, der siden august er blevet udsat for en mængde test og justeringer. I disse dage testes en ny type beskyttelse, der skal holde elementerne i skak under transporten og monteringen.

Løbende kvalitetskontrol

Han omtaler opgaven med at levere facadeelementer til PAPIRØEN som kompleks, og da leverandøren skulle udpeges, faldt valget på virksomheden Ambercon.

–De elementer, vi bruger, består af mange detaljer, og det stiller krav til betonproducenten, som i øvrigt selv er med til at udvikle elementerne. Dertil kommer, at Ambercon får sine råvarer fra anerkendte, lokale virksomheder, og undervejs i processerne gør både Ambercon og NCC meget ud af at udføre løbende kvalitetskontrol, så vi kan være sikre på, at elementerne er i orden, lyder det fra Tobias Berner-Hansen.

–I februar gik produktionen af facadeelementer i gang, og mens vi bygger parkeringskælderen færdig, kan vi glæde os over, at forberedelserne til næste byggeetape er i fuld gang i Støvring, tilføjer han.

På besøg i Støvring

I det nordjyske Himmerland ligger Støvring, hvor den familieejede virksomhed Ambercon har sit hovedsæde. De har siden 1965 specialiseret sig i facadeløsninger og har ansvaret for de 1.100 facadeelementer til PAPIRØEN.

Sammen med Cobe, Petersen Tegl og ingeniørerne hos både NCC og MOE har Ambercon udviklet en løsning, der fører den arkitektoniske vision ud i livet.

–Vi er altid klar på en udfordring, der er med til at forædle facadeelementer, som det er tilfældet på PAPIRØEN. Her præsenterede Cobe os for et ønske om, at den specialudviklede facadesten skulle monteres noget anderledes, end vi er vant til. Man har vægtet, at det, fagfolk kalder mørtelsiden, skal vende udad, og på den måde bliver teglstenen i sig selv mere synlig samtidig med, at en lille udhuling i fladen giver fantastiske skyggevirkninger. I sig selv er det en sjov udfordring, som vi testede i praksis. Og det lykkedes, fortæller Apichat Bonde, adm. dir. i Ambercon og tager en lille kunstpause foran et af de færdige elementer hos virksomheden i Støvring.

Store dimensioner

PAPIRØENs facadeelementer er i øvrigt blandt de tykkeste i kongeriget. Normalt taler man om elementer, som er en halv meter tykke, men her skal flere af elementerne være dobbelt så tykke som det normale – og mere til endda. Helt præcist en meter og tyve centimeter!

–Der er en arkitektonisk vision om at have det, vi kalder en søjlevirkning i facaden, som spiller op mod de smukke facadesten fra Petersen Tegl, fortæller Apichat Bonde og fremviser med stolthed resultatet af en støbeproces, der kræver støbeforme i træ for at få det helt rigtige udtryk.  

Beton i de dimensioner indebærer kapaciteter ud over det sædvanlige, og Ambercon er klædt på til at løse opgaven.

–For at kunne levere betonelementer i den størrelse, har vi investeret i nyt udstyr, som kan producere i den skala, siger Apichat Bonde. Han tilføjer, at virksomheden uden videre også kan levere elementer på helt op til 50 kvadratmeter, hvis en byggeplads ønsker det, og hvis pladsen vel at mærke råder over en kran, der kan håndtere magnumplader!

–Alle vores betonelementer optegner vi i 3D, og vi følger tegningerne meget nøje. Vi bruger et såkaldt formbord som støbeform, hvor elementet opbygges lag for lag. Først placerer vi stenene, så facadesiden vender nedad. Vi furer med systemmørtel i den farve, arkitekten har bestemt. Herefter armerer vi, isolerer og til sidst støber vi bagpladen. Efter hærdning skal elementet videre til det vi kalder finishhallen, hvor alt bliver gennemgået, og først når elementet har fået et kvalitetsstempel i form af en grøn smiley, er det klar til transporten til byggepladsen, forklarer Apichat Bonde.

Vægter miljøhensyn

Ambercon hører til blandt sværvægterne i byggebranchen, og for at fastholde en dominerende position i branchen, har virksomheden fingeren på pulsen og udvikler konstant på design, proces, råvarer og ressourceforbrug for blot at nævne nogle af parametrene.

–Vi har eksisteret siden 1965 og er i dag blandt de mest moderne betonfabrikker i Europa. Vi går målrettet efter at producere så bæredygtigt som muligt. Fx indtænker vi både regnvand og genbrug af procesvand i den samlede produktion, og for at understrege, at vi vægter miljøhensyn højt, henter vi vores vigtigste råvarer, sand og grus, hos leverandører i lokalområdet.

–Vi har også investeret i vores egen armeringsmaskine, og det reducerer spildet meget, når vi taler materialer til armering, fortæller han og nævner, at alt overskydende stål, isolering og facadesten sendes retur til producenten og genanvendes.  Det betyder, at godt 90 pct. at det affald, vi producerer her på fabrikken, bliver genanvendt.

Opgaven med at levere facadeelementer til PAPIRØEN er for ham at se en banebrydende en af slagsen.

–Det helt unikke er, at vi udvikler særlige facadeelementer i et tæt samarbejde med en af Danmarks mest innovative producenter af tegl, Petersen Tegl i Broager i Sønderjylland. Tidligt i processen kunne vi se klare synergieffekter ved at vælge dansk producerede teglsten, forklarer Apichat Bonde, der med samskabelse som nøgleord tilføjer, at bygningernes arkitektoniske udtryk gør PAPIRØEN til et sted, hvor kvalitet, arkitektur og design går hånd i hånd, og alt det afspejler facadeelementerne, vurderer han.


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.

Velkommen i 2024!


Læs også artiklerne:

ARKITEKTEN HAR ORDET

SKRÅ FACADER, PARKERINGSKÆLDER OG PLADS TIL MAD OG KULTUR: ALLE KOMPETENCER TAGES I BRUG PÅ PAPIRØEN


Tekst: Søren Egert og Nikoline Kern / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT