Havnens juvel bliver et moderne byrum, hvor boliger, mad og kultur går hånd i hånd


De næste fire år forvandler PAPIRØEN sig fra at være en forholdsvis beskeden holm i inderhavnen til at blive et urbant åndehul, hvor mennesker kan mødes for at, koble af, spise god mad, bo og nyde udsigten over vandet og indre København. PAPIRØEN vil i 2024 fremstå som en inviterende og nytænkt bydel i København.


Bag projektet står Udviklingsselskabet CØ P/S, hvor Danica Ejendomme tegner sig for 50 pct., UNIONKUL for 37.5 pct. og Nordkranen for 12.5 pct.

Mads Nørby Hansen, partner i Nordkranen, bruger store ord, når han beskriver PAPIRØEN.

–PAPIRØEN er en juvel i Københavns Havn. Alene beliggenheden stiller krav til alle, der ønsker at tage del i udviklingen af øen, siger Mads Nørby Hansen og fremhæver den proces, som har ført frem til det projekt, der nu bliver realiseret.

Et godt grundlag

–For fem år siden udskrev Københavns Kommune en offentlig idékonkurrence om PAPIRØEN. Hvad skulle øen bruges til? Der kom 160 forslag, og blandt de temaer, der oftest blev nævnt, var kultur, badefaciliteter og madhal. Senere har Københavns Kommune og By & Havn været afsender på to internationale arkitektkonkurrence, der begge tog udgangspunkt i idékonkurrencen. Vinderforslagene kom fra henholdsvis danske Cobe Arkitekter og japanske Kengu Kuma, fortæller Mads Nørby Hansen.

Han mener, at det samlede forløb med brugerinvolvering, midlertidige funktioner undervejs og krydret med internationale konkurrencer danner et godt grundlag for den lokalplan, som Københavns Borgerrepræsentation enstemmigt vedtog i foråret 2017.

–Du kan sige, at PAPIRØEN er på vej til at blive et nyt, levende byområde med arkitektur af international klasse, haller, der er skabt til bl.a. at rumme mad og kulturtilbud og spændende boliger, både almene og private, alt sammen placeret, så man samtidig kan nyde udsigten over vandet og de mange flotte bygninger og miljøer, der omkranser øen. Målet er at skabe et åndehul midt i København, som Mads Nørby Hansen udtrykker det.

Inviterende bydel

PAPIRØEN går fra at være et lukket og ligefrem terrorsikret (!) område, hvor avispapir til hovedstadens mange trykkerier frem til 2012 blev håndteret af Pressens Fællesindkøb til nu at udvikle sig til en åben og inviterende bydel – et åndehul i København.

–Mens planerne for PAPIRØEN tog form, fik øen sit helt eget liv, og på den måde blev det klart, hvilket potentiale PAPIRØEN rummer. Der blev givet midlertidige tilladelser til kontorer, street food, event spaces, experimentarium, kunsthal, café og egentlige show rooms. Beliggenheden og energien fra de involverede sikrede en meget stor succes, som sammen med idékonkurrencen og arkitektkonkurrencerne ligger til grund for det projekt, der nu tager form, siger Mads Nørby Hansen.

Byggeriet rejser sig

NCC har vundet opgaven med at opføre det fremtidige Christiansholm og er rykket ind på øen, hvor næste fase med selve byggeriet kan gå i gang.

Grunden, der først har skullet klargøres, har med sin lange historie vist sig at være interessant for Københavns Museums arkæologer, der har arbejdet i byggegruben frem til nu. De arkæologiske fund har skullet udgraves i forbindelse med Papirhallernes fundamenter og i mange tilfælde under havniveau.

Det har været et intensivt samarbejde i den indledende fase mellem entreprenørerne på øen – Tscherning og Per Aarsleff og arkæologerne fra Københavns Kommune, der nu er afsluttet.

-Vi er nu klar til at opstarte selve bygningen af Cobes flotte projekt sammen med NCC og Moe, der munder ud i, at vi i 2024 kan sige velkommen til PAPIRØEN.

-Vi glæder os! Siger Mads Nørby Hansen


Læs mere om PAPIRØENs historie i artiklen CHRISTIANSHOLMS HISTORIE.

Læs om arkæologien i artiklen FUND UNDER OVERFLADEN og PAPIRØEN KAN GEMME PÅ VIGTIGE FORTIDSMINDER

Se flere billeder fra første etape i artiklerne EN DAG I PAPIRØENS LIV og SE BILLEDERNE: FØRSTE ETAPE AF DET NYE PAPIRØEN


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen. 

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv. 

Velkommen i 2024!


Foreløbige illustrationer. Der vil ikke kunne støttes nogen ret på indholdet heraf i forbindelse med erhvervelse af ejendom eller indgåelse af lejekontrakt om lejemål på PAPIRØEN.


Tekst: Søren Egert / Visualiseringer: COBE og Kengo Kuma // Foto: Nedrivning: Kontraframe / Losning af papir, Den Danske Presses Fællesindkøbsforening (DDPFF). Foto: UNIONKUL / Copenhagen Street Food på PAPIRØEN. Foto: Michael Bonnevie / Øvrige foto: Stine Skøtt Olesen NXT