De unikke facader tager form, og det er ikke så lidt af et præcisionsarbejde, der gør det muligt at beklæde øens 10 kommende bygninger.
I løbet af sommeren voksede hallerne frem. Oven på dem er NCC nu gået i gang med at bygge boligerne. Og de komplette facadeelementer er årsagen til, at byggeriet nu for alvor tager fart.
–Når elementerne ankommer til byggepladsen, kontrollerer vi dem for eventuelle skader som følge af transporten. Efter kontrollen begynder vi at hejse hver eneste af de tunge elementer på plads, og i gennemsnit kan vi montere et element i timen, siger produktionschef Casper Vase Petersen fra NCC.
Hvert element vejer op til 25 ton…
En særlig byggeplads
Han kalder det at arbejde som entreprenør på PAPIRØEN for noget ganske særligt.
–For det første ligger byggepladsen midt i København, og der er kun én adgangsvej til øen. Det påvirker logistikken, og arbejdet med at løfte de tunge elementer på plads foregår jo ved hjælp af store kraner. Deres arbejde er selvfølgelig også tilrettelagt ud fra det faktum, at der er meget lidt plads at arbejde på. Derfor regner vi hele tiden kranernes rækkeevne ind i planen for arbejdsdagen, fortæller Casper Vase Petersen.
I øvrigt har NCC på forhånd haft generalprøver på de mange avancerede løft, som kranerne på PAPIRØEN skal gennemføre frem til maj næste år.
Med låsejern og vægsko
Normalt placerer entreprenøren facadeelementerne efter en traditionel konstruktionsplan, men det særlige ved arbejdet på PAPIRØEN er, at hvert element skal passe sammen med en del andet.
–Vi følger naturligvis de søm, som landmåleren har sat for at lette navigeringen, men fordi vi hele tiden skal sikre os, at forplader og mursten passer perfekt sammen, justerer vi en del undervejs, forklarer Casper Vase Petersen.
–Rent teknisk har hvert element såkaldte låsejern, som skal passe ind i de specialkonstruerede samlinger, og i bunden har vi vægskoene. Alt i alt betyder det rent konstruktionsmæssige, at kravene til arbejdet med at hejse elementerne på plads er betydelige, vurderer han og nævner, at en endelig montering af et element godt kan betyde, at det skal flyttes 0.7 centimeter i den ene eller den anden retning, så fugerne fortsætter de planlagte linjer fra det ene element til det næste, siger Casper Vase Petersen og giver ordet videre til sjakket.
Fra hestens egen mund
I alt skal 1.100 facadeelementer monteres, og de største dele i samlesættet går under betegnelsen trippel høje elementer. Selve holdet består af én kranfører og et montagesjak på en anhugger og minimum to elementmontører.
–På jorden står den såkaldte anhugger. Det er ham, der hænger elementet på kæder og ved hjælp af tårnkranen sender det til vejrs. Oppe i højden står vi andre iklædt faldsikring og er klar til at tage imod elementet, fortæller Ole Larsen, der er sjakbajs i NCC og har ansvaret for at ”styre kæderne”, som betyder, at han med radiokontakt til kranføreren koordinerer placeringen.
Alle elementer er nummereret, så puslespillet er ikke til at tage fejl af. Men selve udførelsen er præcisionsarbejde uden lige.
Forvoksede koben
–Det er vores ansvar at sikre, at elementet rammer de punkter, landmåleren har sat, og den finjustering sker ved hjælp af såkaldte brækstænger, som mest af alt minder om forvoksede koben. Vi retter af med et specialudviklet vaterpas, der er fire gange mere følsomt end normalt. Og hver millimeter tæller, når tolerancen er nede på fem millimeter, understreger Ole Larsen og nævner, at hvert element boltes fast ved hjælp af rørstøtter, som først fjernes, når elementerne er sammenstøbt og afhærdet.
Montagearbejdet er trods stor skala og kompleksitet en nænsom operation, da facadeelementerne i flere henseender er øens ansigt udadtil. De er således på forhånd beriget med en særlig patina takket være den specialudviklede Christiansholmersten, som beklæder samtlige facadeelementer. Af den årsag vil PAPIRØEN - montage for montage - træde mere og mere i karakter.
PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.
Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.
Velkommen i 2024!
Tekst: Søren Egert og Nikoline Kern / NXT // Drone film og foto: Anders Hansen / NCC // Foto: Laura Benedikte Petersen og Stine Skøtt Olesen / NXT