Fornemt besøg og officiel åbning af byggeskolen


Kedelsmedjen på PAPIRØEN huser Danmarks første byggeskole for børn, og den officielle åbningen fandt sted 11. maj 2021 med besøg fra Slovakiets præsident.


Bag de smukke gamle mure finder man Børnenes Byggeskole 360°, der har fået stillet byggeplads og bygning til rådighed i hele byggeperioden. Her kommer folkeskoleklasser gennem undervisningsforløb, der når 360˚ rundt om byggeriet. Børnene følger byggeriet på PAPIRØEN fra idéfasen til det færdige byggeri og har direkte udsigt til byggepladsen fra de store vinduespartier på skolen.

Initiativet udspringer fra børnekulturhuset BIBIANA Danmark og er tæt knyttet til BIBIANA – House of Art for Children i Slovakiet, grundlagt 1987.

Samarbejdets tyngde blev understreget af, at Slovakiets præsident, Zuzana Čaputová forestod den officielle åbning af det, hun kalder ”et vidunderligt initiativ”.

–På skolen kan børn opnå en lang række praktiske færdigheder. Samtidig får børnene forståelse for sammenhængen mellem, hvordan vi lever og hvordan, vores livsstil påvirker miljøet, siger præsidenten.

Nye ideer, god mening og fremtiden

Janne Bech, direktør for BIBIANA Danmark og grundlægger af Børnenes Byggeskole, tror på vigtigheden af at drage børn og unge ind i det byggede miljø.  Hun hæfter sig ved, at der allerede nu er stor efterspørgsel fra både lærerkræfter og børn og unge.

–Børn og unge får både bred og dyb indsigt i byggeriet, og dermed kan de byde ind med nye ideer og vinkler på et oplyst grundlag til glæde for byggebranchen og resten af samfundet, lyder det fra hende.

Klaus Kastbjerg, bygherre i konsortiet på PAPIRØEN siger, at det giver særdeles god mening at invitere børn og unge ind i byggebranchen.

–På længere sigt må vi jo nok indse, at vi ikke udelukkende skal uddanne jurister, økonomer og andre med stillesiddende arbejde. Unge skal høre og se en fortælling om, at vejen til gode job ikke kun går gennem gymnasiet, understreger han.

PAPIRØENs entreprenør, NCC, hilser det velkomment, at en af landets største byggepladser også kan rumme en skole.

–Statsbesøget fra Slovakiet viser de unge, at de udgør en vigtig del af fremtidens byudvikling og visionære projekter, og eftersom der er mangel på faglærte bygningshåndværkere, kan et initiativ som Byggeskolen måske få flere unge til at vælge byggebranchen, vurderer Mikael Dahl-Jensen, projektdirektør, NCC.

Læs om Børnenes byggeskole 360˚ i artiklen PAPIRØENS EGEN BYGGESKOLE HOLDER TIL I KEDELSMEDJEN


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.

Velkommen i 2024!


Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Mathias Christensen / NXT