Assisterende entrepriseleder Michela Poulsen fra NCC spænder sin selvlysende sikkerhedshjelm og gør sig endnu engang klar til at vise nysgerrige skoleelever rundt på PAPIRØEN, byggepladsen midt i Københavns Havn. Den guidede tur går langs kajkanten på den sikkerhedsgodkendte gangsti rundt om selve byggepladsen.
Denne mandag i november 2022 drejer det sig om 7.D fra Højdevangens Skole på Amager. Eleverne besøger Børnenes Byggeskole 360 grader, som er et initiativ udviklet af fonden BIBIANA Danmark. Kort sagt ønsker skolen, at eleverne skal blive klogere på, hvordan et stort byggeri som det på PAPIRØEN udvikler sig fra tegnestadiet til færdigt projekt. Et forløb på byggeskolen strækker sig over fem dage.
Gode spørgsmål
Tilbage til Michela Poulsen, som sætter stor pris på de spørgsmål, hun får på rundvisningen.
–Jeg bliver ofte spurgt om noget, der har med ressourcer og ansvarlighed at gøre. Genbrug og genanvendelse fylder meget hos børnene, som også stiller meget konkrete spørgsmål om fx antal lejligheder, priser, husleje og hvad der i øvrigt kommer til at foregå på PAPIRØEN, når folk flytter ind, fortæller Michela Poulsen.
–NCC håber selvfølgelig, at nogle af børnene på et tidspunkt vælger at gå efter et job i byggebranchen, for branchen tilbyder jo vidt forskellige arbejdsopgaver. Vi taler håndværkere, konstruktører, byggeledere, planlæggere og flere andre funktioner. Vores branche er bred, som hun udtrykker det.
–For os, der allerede arbejder i branchen, er det stimulerende at få besøg af nysgerrige skoleelever. Når de besøger os, tilfører de noget særligt til byggepladsen.
Skole møder erhvervsliv
Steen Mogensen er lærer på Højdevangens Skole og følger med sin klasse rundt på PAPIRØEN.
–Blandt meget andet er skolen jo også et dannelsesprojekt, og netop i disse år betyder byrum og fællesrum mere og mere. Via Byggeskolen får eleverne en fornemmelse af, hvordan forskellige processer forløber – fra tegnebræt til indflytning, siger Steen Mogensen.
–Vi skal ha’ mere af det, BIBIANA tilbyder. Jeg kan godt li’, at skole møder erhvervsliv og den virkelige verden, og når vi kommer tilbage til hverdagen på Højdevangen, genopfrisker vi ugen på PAPIRØEN og taler om uddannelse, fremtid og erhverv. Og fra selve byggepladsen får vi såmænd også inspiration til både matematik- og geometriundervisningen, tilføjer Steen Mogensen.
De faglige aspekter
Mads Deibjerg, lærer på BIBIANA, tager imod i Kedelsmedjen på PAPIRØEN. Øverste etage i smedjen fungerer som en form for klasseværelse for de skoleklasser, der besøger øen.
–Vi gør meget ud af at fortælle om de faglige aspekter ved det at arbejde på en byggeplads. En af vores vigtigste missioner består jo netop i at udbrede kendskabet til byggebranchen for på den måde at få flere unge til at vælge en fremtid i byggeriet, fortæller han.
–Vi har ikke haft ledige pladser, siden vi begyndte. Skolernes interesse har været overvældende, og jeg tillader mig at tage interessen som et udtryk for, at der er et behov for det, vi foretager os, vurderer Mads Deibjerg Lind.
Bygherren
En af bygherrerne på PAPIRØEN, Klaus Kastbjerg fra UNIONKUL, er glad for BIBIANA Danmarks initiativ og ser perspektiver i det at invitere skoleelever ind på en levende og alsidig arbejdsplads.
–Tanken om, at ikke alle børn skal i gymnasiet, er rigtig. Nogen har, når det kommer til stykket, mere lyst til noget andet end universitetet, og fx kan en byggeplads vise, hvad det vil sige at være håndværker, byggeleder eller noget helt andet, siger Klaus Kastbjerg.
Børnenes Byggeskole på PAPIRØEN åbnede i efteråret 2020, og knap 2.600 skoleelever har siden dengang sagt ja tak til at blive klogere på byggeri og egne fremtidsudsigter.
PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.
Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.
Velkommen i 2024!
Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT