De vildeste facader i København


I Københavns inderhavn er syv –helt unikke- hjem ved at blive færdiggjort og klar til salg.

Kanalhusene svæver mellem vand og himmel. Snart bliver de hjem, hvorfra man både kan dyppe tæerne i vand og nyde udsigten mod det vibrerende liv, som udspiller sig i og omkring de mange historiske miljøer og ikke mindst kanaler.

Inden da, lægges der en sidste hånd på værket.


–Arbejdet med at gøre Kanalhusene og deres bådpladser og træterrasser på PAPIRØEN klar til at blive taget i brug kræver koordinering.

Det siger Tobias Holck, entrepriseleder i NCC, og nok det tætteste vi kommer på en blæksprutte på byggepladsen i Inderhavnen.

–Vi er færdige med de syv kanalhuse i løbet af foråret, men inden vi kommer så langt, skal tømrer, elektriker og maler tage hensyn til hinandens arbejdsgange, alt imens opgaven med at sikre korrekt ventilation i husene også skal løses.

Kroge og rå teglsten

Tobias Holck er begejstret for det håndværksmæssige præg, som tydeligt skinner igennem på Kanalhusene. Som uddannet tømrer sætter han pris på det, andre måske vil kalde lidt specielle detaljer.

–Du skal lægge mærke til, hvordan rå teglsten spiller sammen med de inddækninger, Kanalhusene er udstyret med. Når du nærmer dig husene fra selve Christianshavn, bliver du mødt af de vildeste facader i byen. De mange kringlede kroge, inddækningerne, afslutningerne – det hele væver sig ind i hinanden, fortæller entrepriselederen.

Vindue vejer 300 kilo

I sig selv består der en udfordring i at bygge klos op af en kanal.

–For at få et fundament at arbejde fra, har vi svejset kraftige stålplader på den spuns, der løber langs med Kanalhusene. Pladerne skal kunne holde til lidt af hvert, blandt andet forskellige paller med tegl og andet facademateriale.

Udkragningerne på Kanalhusene rager halvanden meter ud over selve stueetagen og udgør et særligt kapitel i arbejdet.

–For eksempel betyder udkragningerne, at vi skal bruge specielt løfteudstyr, når vi skal sætte vinduespartier på plads. Et vinduesparti kan veje i nærheden af 300 kilo, og et så tungt løft kræver selvfølgelig udstyr, forklarer Tobias Holck.

To af rækkehusene har i øvrigt orangeri øverst.

–Vi har simpelthen hejst dem op, siger han.

Den bløde overgang

Det har hele tiden været tanken, at Kanalhusene i lighed med Operahusene på den modsatte side af PAPIRØEN, skulle udgøre en blødere overgang fra vand og kanaler til et område med varieret bebyggelse. Træterrasser og bådpladser vil også medvirke til at gøre overgangen harmonisk og præget af liv.

I forvejen sørger Inderhavnsbroen skråt overfor Kanalhusene for at forbinde PAPIRØEN med Nyhavn og resten af hovedstaden.


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.

Velkommen i 2024!


Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Laura Benedicte Petersen og Stine Skøtt Olesen / NXT // Luftfoto: Dragør Luftfoto / NCC // Visualiseringer: DimensionDesign