CykelParaden – en velkomstkomité


Susende ned ad bakken, på vej mod PAPIRØENs parkeringskælder, bades det grå beton i et særligt orange skær, der minder om den farve, som kan hvile over en Københavnsk solnedgang i de tidlige aftentimer. I svinget dukker den ene cyklist op efter den anden og gør dig selskab på turen.


I juni kunne man møde street art-kunstneren Jakob Tolstrup, som har fået til opgave at udsmykke parkeringskælderen på PAPIRØEN. Tolstrups kunstprojekter foregår typisk i højderne, hvor han ved hjælp af elektriske lifte er kendt for at male store gavlmalerier både i København og udlandet – blandt andet i USA.

Vi mødte Tolstrup under jorden midt i den kreative proces. Med spraydåser og uden skitser maler han frit de detaljerige portrætter af karakterer fra forskellige samfundslag, for at skabe et mangfoldigt billede af det liv og de historier, PAPIRØEN rummer – fra papirlager til streetfood-marked til nyt bykvarter.

Tolstrups kunst har en langsigtet ambition. I hans karakteristiske stil, der ofte indeholder samfundsmæssige og samtidsbetonede kommentarer, stræber han mod at skabe nyklassikere, som også kan tiltale folk om 20-30 år. Hans håb for projektet er, at folk vil kunne føle en forbindelse til værket, og at det vil blive betragtet som en tidløs refleksion af vores samfund.

Jakob Tolstrups kunst har rødder på PAPIRØEN – og de er med i værket. Han stod nemlig bag den ikoniske typografi ‘Papirøen’ i perioden med streetfood og kulturelle eksperimenter. En hyldest til dette er også med i et af Thomas Pålssons kunstværker på øen, og får altså tillige en lille hilsen med i Jakobs vægmaleri. Fortid og fremtid knytter bånd.


PAPIRØEN udvikles til et nyt bykvarter i hjertet af havnen.

Her opføres ejerboliger, almene boliger, hotel, parkeringskælder i to etager, nye grønne arealer og markedshaller til butikker, restauranter, caféer og kulturliv.

Velkommen i 2024!


Tekst: Sif Reese / NXT // Foto: Sif Reese, Siv Werner og Stine Skøtt Olesen / NXT